Oshqozon-ichak kasalliklari va ularning oldini olish test

Oshqozon-ichak kasalliklari va ularning oldini olish test. 8-sinf Biologiya fanidan mavzulashtirilgan test savollari.

Ovqatlanish tartibining buzilishi, o‘ta achchiq, sifatsiz tayyorlangan taomlar, spirtli ichimliklarning muntazam iste’mol qilinishi oshqozon shilliq pardasining yallig’lanishi – gastritga yoki ingichka ichak shilliq pardasining yallig’lanishi enteritga olib keladi. Bu kasalliklarda qorin og’rib, ich ketish yoki qabziyat paydo bo’ladi, ba’zan odamning ko’ngli
aynib, qayt qiladi.

 

Mundarija

Natija

#1. Qaysi kasalliklar mikroblari asosan pashshalar orqali yuqadi.

#2. Oshqozon shirasi faqat ovqat yeganda emas, balki ovqatni ko‘rganda, hidini sezganda yoki ovqatlanish bilan bog‘liq boshqa sabablar, masalan, chiroq yoqilganda ham ajralishini tushuntirgan olim kim?

#3. Qaysi usul orqali tekshiriladigan organga maxsus optik asbob kiritiladi.

#4. Qaysi kasallik eskirib qolgan go‘shtli oziq-ovqat iste’mol qilinganida ovqatdan zaharlanish oqibatida paydo bo‘ladi.

#5. Gastritning sabablarini aniqlang?

#6. Ingichka ichak shilliq pardasining yallig’lanishi

#7. Qaysi kasalliklar mikroblari ichimlik suvi va ba’zan bemor foydalangan narsalax orqali ham yuqishi mumkin.

#8. Qaysi metod orqali hazm qilish organlari va bezlarning sekret chiqarish yo‘lida paydo bo’lgan kasalliklarni aniqlab olish mumkin.

#9. Alkogol ta’sirida jigar hujayralari yallig‘lanib, surunkali jigar kasalligi ……. kelib chiqadi.

#10. Ishtaha nimalarga bog`liq?

#11. Nimalar ishtaxani bo`g`adi?

#12. Qaysi usulda olingan oshqozon shirasi ovqat bilan aralash bo’lganligi uning tarkibini batafsil o‘rganishga imkon bermasdi.

#13. So‘lak tarkibidagi (a) , oshqozon shirasi tarkibidagi (b) va jigar ishlab chiqaradigan (c) ko‘pchilik mikroorganizmlami yo‘q qiladi.

#14. Nima oshqozon devoridan qonga so‘rilib, oshqozon bezlari faoliyatini tezlashtiradi, shira ajralishini kuchaytiradi.

#15. Qaysi bezning gormoni hazm bezlari ishini susaytiradi.

#16. Spirtli ichimliklarni surunkali iste’mol qilish qaysi kasallikni paydo qiladi.

#17. XIX asr o’rtalarida rus olimi V.A. Basov itlar oshqozoniga nima qo’yish orqali oshqozon shirasi ajratib olish metodini yaratdi.

#18. P. Pavlov odam ovqatni ko’rganda va uning hidini sezganda ajraladigan shirani nima deb atagan.

#19. Qaysi kasallikda kasallangan odamga bir necha piyola iliq suv ichiriladi.

#20. Kim ovqat bilan aralashmagan toza oshqozon shirasi olish metodini ishlab chiqdi.

#21. Qaysi metodidan foydalanilganida bemorga bo‘tqa ichiriladi

#22. Qayerda ovqatning ta’mini sezadigan retseptorlar joylashgan.

#23. Shifoxonalarda oshqozon va ichak shirasini tekshirish, hazm qilish organlari faoliyatini o’rganishda qaysi metodlardan foydalanilmayadi.

#24. Kimning yaratgan metodi oshqozon shirasi tarkibi va miqdorini aniqlash hamda organizmda shira ajralishini boshqarishni organishga imkon yaratdi.

#25. Oziq-ovqat mahsulotlarini qayta ishlash va pishirishda gigiyena qoidalariga rioya qilinmaganida kasallik qo‘zg‘atuvchi mikroorganizmlar oziq-ovqat bilan birga organizmga tushib qaysi kasalliklarni keltirib chiqarishi mumkin?

#26. Qaysi bezidan ajraladigan gormonlarning ba’zilari ovqat hazm qilish bezlari ishini kuchaytiradi,

#27. Qaysi kasalliklarda qorin og’rib, ich ketish yoki qabziyat paydo bo’ladi, ba’zan odamning ko’ngli ay nib, qayt qiladi.

#28. Oshqozon shilliq pardasining yallig`lanishi nima deyiladi

#29. So‘ngi yillarda ichki organlar va to‘qimalarda paydo bo‘ladigan kasalliklarga tashxis qo‘yishda qaysi usuldan keng miqyosda foydalanilmoqda.

#30. Askarida, bolalar gijjasi, qoramol tasmasimoni, exinokokk bilar……

Oldingisi
Tugatish
8-sinf biologiya online test